Nasveti za nošenje zobnih protez

Ko dobimo protezo je potreben  določen čas, da se  tkivo prilagodi novi obremenitvi. Čeprav je proteza narejena  po vseh pravilih sodobne stomatološke znanosti, navajanje na njo včasih zahteva veliko potrpežljivosti .

V začetku ( 5 – 7 dni )  je priporočljivo  nositi protezo neprekinjeno, tudi  ponoči. Iz ust jo vzamemo samo za uro ali dve, kolikor je potrebno da se sluznica odpočije. Z neprekinjenim nošenjem se pospeši prilagajanje. Če  proteza žuli,  jo je treba dati ven iz  ust ter se  oglasiti v ordinaciji.

Z  novo protezo ni treba takoj žvečiti.  Šele po nekaj  dneh  nošenja začnite previdno žvečiti,  v začetku samo mehko hrano. Sprednji zobje na protezi so  predvsem zaradi  videza in oblikovanja glasov.  Žvečenje z njimi preveč obremenjuje  protezo  in  čeljustne sklepe. Zato za žvečenje uporabljamo izključno stranske zobe.

Ko se že navadite na protezo, priporočam, da jo ponoči vzamete iz ust, natančno umijete in date v kozarec ali primerno posodo z vodo .

Kadar proteze nimate v ustih,  jo vedno dajte v vodo, oz. za to primerno tekočino.

Če se sluznica pod protezo vname,  če je prisoten občutek pekoče bolečine,   poiščite pomoč  pri  svojem stomatologu.

Pogoj za  dobro nošenje  proteze je redna  higiena. Po jedi   je treba  protezo natančno umiti s krtačko.  Pri tem je treba paziti,  da nam ne  pade,  ker se lahko poškoduje. Če imate še  tudi  svoje zobe, je potrebno le te  natančno umiti.  Brezzoba usta je treba izprati s toplo slano vodo,  slezovim  ali  kamiličnim čajem.

Powered by WordPress | Designed by: buy backlinks | Thanks to seo, seo services and Insanity Workout